Illyefalva
Hivatalos honlapja: www.illyefalva.eu

A településről

Sepsiszentgyörgytől 8 kilométerre délre fekszik Illyefalva. A falu háromszáz éven keresztül, a 19. század végéig mezővárosi ranggal büszkélkedett (1578-1876), és ma ismét a Székelyföld egyik legsikeresebbnek tartott települése. A hozzácsatolt Aldoboly és Sepsiszentkirály falvakkal közel kétezren lakják. A református lelkész vezetésével az 1990-es évek elején elkezdték a falu élrtét modernizálni, de úgy, hogy emellett a hagyományos életmód és kultúra megőrzésére is vigyáztak. A falu lakói gazdálkodásból élnek, ennek színvonala azonban lényegesen magasabb az Erdélyben szokásosnál. Az itt élők egy része alapítványi támogatással svájci képzésen vett részt, és sikeres minzagazdaságokat hoztak létre (érdemes megkérni egy-egy falubelit, hogy mutassa meg a gazdaságát).

A templomdomb tövében Keresztyén Ifjúsági Központ néven modern és igényes konferenciaközpontot létesítettek. Szállást a központban vagy a vártemplom felújított bástyáiban csak a konferenciák résztvevőinek, vagy – több hónappal előre megkötött szerződés alapján – csoportoknak adnak.

A falu főutcáján, a felújított barokk Séra-kúriában működik a szintén alapítványi támogatással létrejött, és a falubeliek egy részének munkát adó Casa Rustika műhely és üzlet, ahol természetes alapanyagokból hagyományos erdélyi népi, nemesi és polgári minták felhasználásával ma is hordható ruhákat és nagyon szép lakberendezési kiegészítőket készítenek és árulnak. Ugyanennek az épületnek a padlásterében kiállítás látható Jókai Mórról és Mikszáth Kálmánról, akik annak idején a falu országgyűlési képviselői voltak, illetve Szabó Dezsőről, akinek a testvére Illyefalván volt lelkész. A Bornemissza-kúria a reneszánsz, a Bakó-ház a barokk ízlés formavilágát őrzi.

Mindezek mellett Illyefalva legérdekesebb látnivalója továbbra is a 15-16. század körül épült (a 18. század végén erősen átépített), várfallal körülvett református templom. Különösen szépek a festett fapadok és a templom stílusával harmonizáló, de újonnan készített festett kazettás mennyezet.

illye1 illye2 illye3

A kapcsolat létrejöttéről szóló megállapodás