Tisztelt Lakosok!

 

A közelgő nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdaságban dolgozóknak, igen tűzveszélyes is. Már a felkészülés is kellő körültekintést igényel.

Különösen fontos a betakarítási munkálatokban résztvevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása.

 

A nyári betakarítási munkákban dolgozó erő- és munkagépek tulajdonosainak a gépek tűzvédelmi felülvizsgálatát (mezőgazdasági gépszemléjét) el kell végezni. Az ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés (gépszemle) tervezett idejéről az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséget 10 nappal a műszaki ellenőrzés megtartása előtt írásban értesíteni kell. A mezőgazdasági erő- és munkagépek tűzvédelmi követelményeiről bővebben a www.bekes.katasztrofavedelem.hu honlapon olvashat.

 

A betakarítási munkálatokat követően fokozott figyelemmel kell eljárni a Magyarországon hagyományosan évtizedek óta végezett tarlóégetéseknél, ugyanis a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet egyértelműen tiltja a lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetését. Ettől az előírástól azonban jogszabály eltérően rendelkezhet, mely alatt jellemzően a fertőzött területek égetéssel történő fertőtlenítését értjük. Amennyiben jogszabály lehetőség ad a tarló égetésére, az irányított égetésnek minősül, melynek részleteiről szintén tájékozódhat a fenti honlapunkon.

 

A katasztrófavédelem arra kéri a betakarításban résztevőket, fokozottan figyeljenek a tűzvédelmi előírások betartására, és a tűzesetek megelőzésére, hogy meggondolatlanság, felelőtlenség miatt ne vesszen kárba az egész éves mezőgazdasági munka, a termés.

 

 

 

                                                                                                          Tóth Tibor

                                                                                               tűzoltó dandártábornok

                                                                                                              elnök

                                                                                                       Békés Megyei

                                                                                               Tűzmegelőzési Bizottság